Adopterte fra Kina – Fortellinger til våre tapte mødre

I denne boken forteller norske ungdommer og unge voksne adoptert fra Kina sine historier om hvordan hverdagen er for dem. Historiene er like forskjellige som ungdommene. Gjennom boken får du også presentert intervjuer med psykologer, en representant fra frivillig arbeid og medarbeidere i de norske adopsjonsorganisasjonene. De deler erfaringer og tanker de har gjort seg gjennom mange år i det norske adopsjonsmiljøet.
Boka er nyttig for alle, men særlig for dem som møter mennesker i sitt arbeid, enten det er som sosionom, lærer, psykolog eller pedagog.

Boka kan man bestille direkte fra forfatteren på post@kreativekrefter.no, eller ved å henvende dere til nærmeste bokhandel.

Forfatter: Ragnhild Bratlien
Forlag: Kreative krefter
ISBN: 978-82-999361-1-8

Er du lykkelig, søster?

Er du lykkelig, søster? er en sterk, gripende og humoristisk brevroman om søsterskap og melankoli, om politikk og dagligliv i Norge og Sør-Korea, om identitet og tilhørighet. Og om vekten av kjærlighet.
Da hun var baby, ble hun hentet på barnehjemmet i Sør-Korea og adoptert bort til et nytt liv i Norge. Tjueseks år senere dukker det opp en lapp på barnehjemmet. Der står navnet på den biologiske moren og faren. De vil gjerne ha kontakt.
Nå er hun voksen og lever et alminnelig norsk liv med mann og to sønner. Det viser seg at hun har en ett år yngre søster i Seoul. En singel karrierekvinne som jobber fra 09.00 til 23.00. Hvem er søsteren og hvordan lever hun? Likner de to på hverandre? Hva har de valgt i livet og hva er blitt valgt for dem? De to søstrene begynner å skrive til hverandre.

Forfatter: Synne Sun Løes
Forlag: Cappelen Damm
EAN: 9788202680022

Kengulammet

Dette er fortellingen om det lille lammet som er helt alene i den villeste villmarken før han blir funnet av en kenguru. Han skjønner snart at han er annerledes enn de andre kenguruene, og prøver i fortvilelse å tilpasse seg. Men det blir ikke helt som han hadde tenkt…

Kengulammet er en enkel og vakker fortelling om noen av de store spørsmålene i livet, både for store og små. Boka er illustrert med sjarmerende malerier som skildrer fortellingen levende. En fin bok for barn fra 3-7 år.

Forfatter: Diana Kimpton
ISBN: 10: 8252049354
ISBN: 13: 9788252049350

Det finnes ingen enkel måte å si dette på

Audun Mo mistet sin samboer og moren til deres 14 måneder gamle datter i en trafikkulykke. Det var som om bakken forsvant under beina på ham. I lang tid var han i dyp sorg og fortvilelse. I jakten på å finne tilbake til mening med livet brukte han ulike virkemidler som samtaleterapi, fysisk aktivitet, og ikke minst god støtte fra omgivelsene.

Gjennom å ta ulike grep i eget liv klarte han etter hvert å bevege seg fremover i sin sorgprosess. I denne boken reflekteres det rundt flere sentrale spørsmål knyttet til sorg, bearbeidelse av sorg og håp for veien videre.

Etter å ha lest boken kan du som sørgende, pårørende eller berørt, forhåpentligvis bedre ivareta deg selv og dine nærmeste i en sorgsituasjon:

Hva er egentlig sorg?
Hva kan være normale reaksjoner på sorg?
Hvordan kan du som pårørende bedre forstå den sørgende?
Hvorfor er håp viktig i en sorgprosess, og hvordan fikk håpet
Audun til å ta tilbake kontrollen over sitt eget liv?

Audun Mo er psykiatrisk sykepleier med bred erfaring fra psykisk helse, akuttmedisin og ledelse. Audun deler sine egenopplevde erfaringer knyttet til tap, sorg og sorgbearbeidelse, og han tar opp viktige og krevende spørsmål rundt dette. Gjennom sin personlige erfaring, viser Audun at spekteret av normale sorgreaksjoner kan være enormt.

Forfatter: Audun Mo
Forlag: Flow Forlag
ISBN: 9788269296808

Jeg er brun

Jeg er brun er en inkluderende bildebok med et tydelig budskap: Hvert eneste barn er verdifullt og perfekt akkurat som det er.
Barn med brun hudfarge er like vanlige og enestående som alle andre. Boken er et speil for fargede barn og et vindu for de med annen hudfarge. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg!
«Jeg er brun. Jeg er vakker. Jeg er perfekt.»

Forfatter: Ashok Banker
Forlag: Cappelen Damm AS
ISBN: 9788202702465

Kvit, norsk mann

«Kvit, norsk mann» er en diktsamling skrevet av Brynjulf Jung Tjønn.

Denne diktsamlingen handler om Jung Tjønns egen oppvekst og identitet. Som adoptert fra Sør-Korea til en gård i Sogn og Fjordane på 1980-tallet, har han opplevd både rasisme og utenforskap. Diktene omhandler dette, men utforsker også grunnene, både de genetiske og de som kanskje ikke er det, til at han ikke kunne leve opp til forventningene om å ta over gården og føre familietradisjonen videre. For hva er egentlig en familie, og hva betyr det å høre til?

Forfatter: Brynjulf Jung Tjønn
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202766610

Håndbok for unge antirasister

Håndbok for unge antirasister av Tinashe Williamson belyser og engasjerer, og oppfordrer til det aller viktigste: nemlig dialog. Gjennom ti kapitler og ti fiktive karakterer svarer Williamson på spørsmål som hva rasisme egentlig er, hvorfor representasjon er viktig og hva man kan si hvis man opplever at noen blir diskriminert mot på grunn av hudfargen sin.
Rasisme er et vanskelig tema for oss voksne å navigere, og for mange er det derfor ekstra krevende å snakke med barna våre om det. For hva skal man egentlig si? Hvor skal man begynne?
Denne engasjerende, inkluderende og lærerike boka er skrevet i skoledagbokformat med oppgaver og samtaler som barna lett kan ta med de voksne hjemme eller sammen med klassen på skolen. Målet er å gi stafettpinnen videre til den oppvoksende generasjonen, og få dem til å føle at de har makt til å forandre verden. Sammen står vi sterkere, og bare ved å anerkjenne problemet kan vi få bukt med det.
Dette er en uunnværlig bok for barn fra 9 år og oppover, og den vil fungere like godt hjemme som i undervisningssammenheng.

Forfatter: Tinashe Williamson
Forlag: Cappelen Damm AS
EAN: 9788202702076

Håndbok om rasisme

Denne boka skal gi en forståelse til alle om hva rasisme er og et språk til de som er utsatt for rasisme. Den skal gi kunnskap om hvordan vi alle kan kjempe mot rasisme. Og den skal være et verktøy for lærere som vil diskutere rasisme i klasserommet.

Utgiver: Minotenk
Boken kan lastes ned gratis her; https://minotenk.no/gratisbok-handbok-mot-rasisme 

Å drømme en verden

I «Å drømme en verden» forteller sytten koreanske kvinner sine historier om å være ugift og gravid i en kultur som ser ned på dem. Disse førstehånds-fortellingene, som ble utgitt i 2010, ser tilbake i tid til den gang babyen ble født. De forteller oss om hvordan de opplevde det, hva de bestemte seg for å gjøre og hva de føler nå, etter at det har gått lang tid. Noen ga barnet sitt bort for utenlandsadopsjon, noen for innenlandsadopsjon, og noen bestemte seg for å beholde babyen og ta seg av den selv. Disse historiene er hjerteskjærende og oppmuntrende. Alle forteller om mødrenes kjærlighet til barna, samme hvor i verden de er nå. De som er adoptert fra Korea kan finne trøst i disse sidene, og kanskje forstå litt mer av de kreftene som var årsakene til at de ble adoptert bort. Selv om kultur og årsaker til adopsjon varierer fra land til land, er menneskers følelser universelle, og mødrenes fortellinger kan være gode å lese også for personer som er adoptert fra andre land. De biologiske mødrene i denne boken håper at de har klart å gi noen svar på spørsmålet: «Hvorfor ga moren min slipp på meg?» Heidi Schmidt har oversatt og redigert denne norske utgivelsen. Hun er sykepleier, oversetter og forfatter. Forløperen til denne boken, Jeg ønsker deg et vakkert liv, ble utgitt i 2017. Deler av overskuddet fra denne boken vil gå til mødrehjemmet Ae Ran Won i Seoul.

Redaktør: Han, Sangsoon
Forlag: Kolofon forlag
ISBN: 9788230020739

Si at vi har hele dagen 

Hvem kunne jeg ha blitt om alt hadde vært annerledes?

Rebekka sørger over søsteren Marions død – de er begge adoptert fra Korea, og vet ingenting om hvem mødrene deres var. Hun bestemmer seg for å lete etter røttene sine. I Korea møter hun I-Sook, som bærer på en mørk og uforløst historie. Og hun møter «komfort-kvinnene», unge jenter som ble holdt fanget og misbrukt av japanske soldater under krigen, og som ble utstøtt av sine egne da de senere kom tilbake til Korea.
Menneskene i denne romanen stiller seg selv spørsmålet: Hvem kunne jeg ha blitt om alt hadde vært annerledes? Det er en fortelling om hvordan minner blir glemt og hva som skjer når man velger å huske.
Romanen «Si at vi har hele dagen» er en historie om mødre, søstre og døtre. Og om det å høre til.

Forfatter: Anne Kyong-Sook Øfsti
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788205463653

Gard er ikkje redd

Gard vil bli med pappa på fjellet. Dei må finne den siste sauen og lammet. For i skogen lurar reven. Førre gong Gard og pappa gjekk i skogen, hadde reven tatt eit lam. Heldigvis har Gard laga ei børse av tre. No skal ikkje reven føle seg trygg!
Men mamma har andre planer for Gard. Ho vil at han skal leike med ei jente som er fødd i det same landet som han. Gard blir sint. Kvifor skal han leike med ei lita jente? Berre fordi dei ser like ut? Gard spring mot skogen. Og skogen er mørk og skummel.
Gard er ikkje redd handlar om eit barns ynskje om å bli sett for det barnet er og ikkje for det vaksne trur det er.

Forfatter: Brynjulf Jung Tjønn
Illustrert av: Sunniva Sunde Krogseth
Forlag: Aschehoug
EAN: 9788203378461

Barn og relasjonsbrudd – Bind 1

Relasjonsbrudd mellom barn og foreldre eller andre omsorgspersoner kan omtales som to forskjellige, men delvis overlappende fenomener. Én form for brudd finner sted når barnet og omsorgspersonen er fysisk atskilt fra hverandre. Da snakker vi om makroseparasjoner. Men atskillelser kan også være mer subtile og vanskelige å få øye på. Barnet og den voksne er i fysisk nærhet av hverandre, men det har likevel funnet sted et brudd i relasjonen fordi omsorgspersonen av en eller annen grunn er mentalt fraværende. Det er slike fenomener vi har kalt mikroseparasjoner. Forfatterne av dette tobindsverket er anerkjente fagpersoner innenfor skandinavisk tilknytningspsykologi. Her trekker de opp historiske hovedlinjer på tilknytningsfeltet og skaper en syntese av teori, behandling og samfunnsmessige implikasjoner. Bøkene behandler både de bakenforliggende forhold knyttet til separasjon og tap som kan ligge til grunn for skjevutvikling hos barn og ungdommer, og de nærliggende faktorene som avdekkes i samhandling mellom omsorgsperson og barn. Forfatterne deler rikelig fra sine erfaringer med forskning og tilknytningsbasert arbeid med psykoterapi, barnevern og forebyggende helsevern. De to bindene kan leses uavhengig av hverandre, men for å få en dypere forståelse av problematikken, anbefales det at tobindsverket gås gjennom i sammenheng. Ved først å lese bind 1 om makroseparasjoner og dernest bind 2 om mikroseparasjoner, vil leseren få en forståelse av den bevegelse som i de senere år har funnet sted innenfor tilknytningspsykologien.

Forfatter: Ida Brandzæg, Stig Torsteinson og Lars Smith
Forlag: Fagbokforlaget
ISBN: 9788245025019

Barn og relasjonsbrudd – Bind 2

Relasjonsbrudd mellom barn og foreldre eller andre omsorgspersoner kan omtales som to forskjellige, men delvis overlappende fenomener. Én form for brudd finner sted når barnet og omsorgspersonen er fysisk atskilt fra hverandre. Da snakker vi om makroseparasjoner. Men atskillelser kan også være mer subtile og vanskelige å få øye på. Barnet og den voksne er i fysisk nærhet av hverandre, men det har likevel funnet sted et brudd i relasjonen fordi omsorgspersonen av en eller annen grunn er mentalt fraværende. Det er slike fenomener vi har kalt mikroseparasjoner. Forfatterne av dette tobindsverket er anerkjente fagpersoner innenfor skandinavisk tilknytningspsykologi. Her trekker de opp historiske hovedlinjer på tilknytningsfeltet og skaper en syntese av teori, behandling og samfunnsmessige implikasjoner. Bøkene behandler både de bakenforliggende forhold knyttet til separasjon og tap som kan ligge til grunn for skjevutvikling hos barn og ungdommer, og de nærliggende faktorene som avdekkes i samhandling mellom omsorgsperson og barn. Forfatterne deler rikelig fra sine erfaringer med forskning og tilknytningsbasert arbeid med psykoterapi, barnevern og forebyggende helsevern. De to bindene kan leses uavhengig av hverandre, men for å få en dypere forståelse av problematikken, anbefales det at tobindsverket gås gjennom i sammenheng. Ved først å lese bind 1 om makroseparasjoner og dernest bind 2 om mikroseparasjoner, vil leseren få en forståelse av den bevegelse som i de senere år har funnet sted innenfor tilknytningspsykologien.

Forfatter: Ida Brandzæg, Stig Torsteinson og Lars Smith
Forlag: Fagbokforlaget
ISBN: 9788245025026

Sinte barn og sinte voksne – Slik forstår og håndterer du sinne

Boken handler om hvordan du best kan håndtere barnets sinne. Sinne er en følelse som gir oss styrke, det får oss til å stå opp for oss selv og forsvare oss mot urett. Hva er det som gjør at barnet blir sint og hvorfor kan det være så vanskelig å håndtere det? Hva trenger barnet og hvordan skal du gi det dem det? Nøkkelen ligger i å forstå både selve sinnet og følelsen som ligger bak – og hva dette vekker i deg som mor eller far.

Boken kommer med konkrete øvelser og forslag til hvordan man kan positiv validere følelser. Den viser til viktigheten av å se bak sinnet og finne følelsen som egentlig ligger der. Den tar opp temaer som blant annet hvordan egne følelser påvirker oppdragerrollen, effekten av å si unnskyld, og sunn og fleksibel grensesetting.

Forfatter: Anne Hilde Vassbø Hagen
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788205546646

Cross Cultural Kids – En bok for deg som vokser opp med flere kulturer

Lill Tsehai Salole er forfatter og formidler. Hun er utdannet cand.polit. i psykologi, med spesialisering innenfor krysskulturell utviklingspsykologi, og har også fordypning innen teater, litteratur og bevegelsesterapi.

Har du flyttet mellom land? Har du, foreldrene eller besteforeldrene dine innvandret eller flyktet fra andre steder? Kanskje har du røtter hos et urfolk eller en nasjonal minoritet? Kan hende er du adoptert fra et annet land? Kanskje har dine foreldre forskjellig landbakgrunn og nasjonalitet? Dette er en informasjons- og inspirasjonsbok for deg.
En barndom med tilknytning til flere kulturer kan skape forvirring om identitet, gi usikkerhet og mange spørsmål. Hvem er du? Hvor hører du til? Hvor er de som likner på deg? Hvorfor er andre så opptatt av hvor du egentlig kommer fra?

Forfatter: Lill Salole
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788205534063

Anknytning – I adoptivfamiljens vardag

Anknytningsteori är ett begrepp som många adoptivfamiljer möter under sin väg till barn. Men vad innebär det i praktiken? I Anknytning – i adoptivfamiljens vardag varvas kortfattad teoretisk kunskap om anknytning med konkreta och handfasta idéer för familjen i vardagen. På detta sätt vill författaren göra teorin om anknytning tillgänglig och tillämpbar för den breda gruppen föräldrar. Sara Larsson är socionom och har arbetat med förebyggande och behandlande socialt arbete sedan 1995. Som marte meo-terapeut har hon även arbetat med samspelsbehandling bland annat i adoptivfamiljer. Under många år har Sara varit anlitad som föräldrautbildare och föreläsare kring anknytning för blivande adoptivföräldrar. Sara är dessutom själv mamma genom adoption.

Forfattere: Sara Larsson
Forlag: Vulkan
ISBN: 9789163391866

Språk: Svensk

En mamma og pappa til Gabriel

Gabriel bor sammen med mamma og pappa, Hannah og Knut, men slik har det ikke alltid vært. En gang bodde han i et land langt, langt borte og hadde ingen mamma og pappa, og Hannah og Knut bodde i Norge og ønsket seg så veldig et barn, men kunne ikke få. Så dette er historien om hvordan Gabriel (og alle andre utenlandsadopterte) kom til Norge. En mamma og pappa til Gabriel er en bok familiene kan hygge seg med, en forklaringsbok til barnehager, helsestasjoner og bibliotek. En bok som formidler all den varme og trygghet man måtte ønske seg, skrevet med innsikt, erfaring og kjærlighet til det ene barnet – og alle andre. Vakkert og rikt illustrert av Malgorzata Piotrowska.
Boken er ikke lenger i salg, men kan leies på biblioteket.

Forfatter: Cathrine Bakke Bolin
Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788205353916

En godt bevart hemmelighet

Silje Førsunds mor ble adoptert bort i 1952, fem måneder gammel. Den gangen var det ikke noe krav at familien som skulle ta imot barnet, måtte vurderes nærmere med tanke på egnethet. Adopsjonsmarkedet var ikke regulert. For Siljes mor ble resultatet en oppvekst preget av overgrep. I tillegg til morens historie forteller forfatteren med følsomhet og sterk innlevelse om fem andre norskadopterte. Felles for dem er at de gjennom livet har måttet streve med å forsone seg med seg selv og sin egen bakgrunn. I mange tilfeller har adopsjon fungert etter hensikten – til barnets beste. Men som disse fortellingene viser, har samfunnet i vår nære fortid kommet til kort når det gjelder å ta vare på de mest sårbare blant oss. I dag er forståelsen av barns behov en annen. Men fungerer systemet godt nok, selv i dag?

Forfatter: Silje Førsund
Forlag: Aschehoug
EAN: 9788203379901

 

Skyggebarn

Det var ikke meningen at jeg skulle høre de ordene, men veggene var tynne. Fra den kvelden ble jeg bevisst at du aldri virkelig elsket eller ønsket meg». «Min identitet ble etterlatt i Sør-Korea. Den var en del av bagasjen som ble glemt igjen, og det var aldri aktuelt og skulle spore den opp. Da jeg landet i Norge var jeg norsk og ikke noe annet, og skulle bli den du kunne forme og kreve evig takknemlighet fra». «Ofte ønsket jeg bare å forsvinne. Det jeg virkelig trengte, var å bli funnet.» I vårt samfunn/vår kultur er selvutvikling og identitetsbekreftelse en selvsagt del av det å vokse opp. Man skal bli noe, være et individ med rotfeste og ambisjoner for livet. Dette er en bok om å leve i skyggen av den identiteten man er født til, om å føle seg mistilpasset uansett hvor i verden man har havnet, hvilke relasjoner man prøver å danne og hvor hardt man prøver å tilpasse seg. Og å være takknemlig for det. Eli Therese Gran er 51 år, født i Sør-Korea i januar 1968. Gift, og bosatt på Otta i Gudbrandsdalen. Har to voksne barn. Dette er hennes første bok.

Forfatter: Eli Therese Gran
ISBN: 9788269189506

 

Dine valg – Din fremtid

Dette er en lettlest bok som kan inspirere og motivere deg til å ta valgene du ønsker for fremtiden. Du opplever utfordringer i livet ditt, og i denne boken tar jeg opp de mest vanlige hendelsene som kan berøre nettopp deg.
Når det stormer som verst rundt deg følelsesmessig, er det tøft å stå oppreist.
Men du takler det meste når du bare bestemmer deg for at nok er nok.
Ta ansvar for ditt eget liv, og vis hvem du er.
Tør å være deg selv.
Våg å gjøre feil.
Vis dine svake sider, og finn dine sterke sider.
Se mulighetene . . .
Norge i dag er mangfoldig og består av mennesker med forskjellig funksjonsnivå, etnisitet, kultur, religion og livssyn. For mange av dem kan det være en utfordring å finne sin identitet og tilhørighet, og det kreves stort mot å stå på egne ben.
Hvem er du egentlig?

Forfatter: Line Mau Hersve
Forlag: Elefantus forlag
ISBN: 9788283750515

Boken kan bestilles direkte fra forfatter ved å sende en e-post til linevegum@gmail.com.

Når tankene banker på – Min historie (Lydbok)

Har du noen gang følt deg annerledes på en eller annen måte? I denne boken møter vi Martine som er adoptert fra India. Boken omhandler temaer og følelser som er knyttet til det å være nettopp dette – annerledes – i følge henne selv. Forfatteren skriver om hvordan hun opplevde å gå gjennom barndom, ungdomstid og litt voksenliv som en adoptert jente som er sint og trist, og som lengter etter sine røtter, og søken etter et sted å finne samhørighet. Hun forteller om hvordan hun levde med depresjon, angst, selvmordstanker og dårlig selvtillit fra hun var svært ung. Hun beskriver også sine følelser ved identitetsløshet, om rasisme, fremmedfrykt og fordommer. Og hvordan hun selv opplever at mange ser på innvandrere. Hun deler tankene sine om India, savnet og sorgen etter biologiske foreldre og letingen etter dem. De vanskelige følelsene i forhold til sine foreldre her i Norge berøres også.

Denne boken passer for både ungdommer og voksne, og selv om den er skrevet fra en adoptert jentes synsvinkel så belyser hun flere vanskelige temaer som er knyttet til ungdom generelt. Boken handler om mange vanskelige tanker, men den handler også om hvordan hun fant lykken og ble lykkelig med seg selv.

Om forfatter: Martine Susann Fretheim er født i 1992 i India, hun er vokst opp i Larvik by sammen med sine norske foreldre. Hun har skrevet om den mørke dele av livet sitt og om hvordan det til slutt påvirket alle deler av livet hennes.

Forfatter: Martine Fretheim
Forlag: Lind & Co
ISBN: 9789177799009

Kinamann

«Det finnes to svart-hvitt-bilder av meg fra barnehjemmet. På det ene sitter jeg på en trehjulsykkel. Jeg stirrer rett inn i kamera. Munnvikene går nedover på hver side. Det er vanskelig å fastslå hvor gammel jeg er, men jeg er nok rundt to år. På sykkelen er det festet en lapp med nummerrekken K82-4248 Det er det samme nummeret som står oppført i rapportene mine. Det andre fotografiet er et portrettbilde. Jeg ser litt yngre ut. Håret er kortere, men øynene er like triste. På underleppen er det noen mørke prikker som kan minne om munnsår. I bakgrunnen skriker et bølgete tapetmønster. En lapp er festet til genseren min, med de samme tallene: K82-4248. Jeg synes det ser ut som et fangebilde.» I 1983 blir snart tre år gamle Jung Suh-soo adoptert fra Sør-Korea til Norge. I den lille bygda Feios i Sogn og Fjordane får han navnet Gjermund Brekke. Han vokser opp som enebarn og odelsgutt i idyllisk vestlandsnatur, men kjenner seg fremmed hjemme på gården. 29 år gammel har han etablert seg i Oslo med kone og barn. Likevel plages han av sin adoptivbakgrunn. Kinamann handler om å være adoptert, om sauer og gårdsdrift, om en gigantisk far, om den vakre norske naturen, om å våkne midt på natten og føle seg feilplassert, om Seoul, og om en voksende lengsel etter å bli kjent med sitt opphav. Kinamann er en storartet roman om identitet og tilhørighet, arv og miljø, og om rasisme.

Forfatter: Brynjulf Jung Tjønn
Forlag: Cappelen Damm
ISBN: 9788202362140

 

Norsk nok: tekster om identitet og tilhørighet

Jeg har ikke behov for å bli oppfattet som norsk lenger, skrev debattredaktør Ahmed Fawad Ashraf i en aviskommentar. Når blir man norsk nok, og hvem setter premissene, spurte han. Med det satte han i gang en engasjert og personlig debatt om å befinne seg mellom to kulturer. Er det et problem dersom bindestrek-nordmenn ikke vil være norske? Eller er det en selvfølge at folk kan ha flere identiteter?

I denne boka har forfatter og samfunnsdebattant Mala Naveen samlet de mest markante stemmene fra dette ordskiftet, og hun har invitert inn en rekke nye stemmer til å dele sine refleksjoner og følelser rundt identitet og tilhørighet. Tekstene er en demonstrasjon av ulike erfaringer og ståsteder, samlet under parolen Norsk nok.
Dette er en ærlig bok om hva vil det si å leve i et mangfoldig Norge. Den gir innsikt i personlige kamper som kjempes i det stille, og er åsted for nødvendige, høylytte oppgjør. Hva er det som binder oss sammen? Hvordan finne tilhørighet? Og hva skal til for å komme videre?

Forlag: Res Publica
EAN: 9788282262590

 

New beginnings
and other writings on being in care

 

The 30 entries by children and young people, aged from nine to 24 years old, reflect on a range of feelings about leaving the familiarity of family and home, starting afresh, dealing with changes, being ‘lost and found’, feeling loved, and what being in care has meant for them. The life experiences of these children and young people can be hard for them to recall, make sense of and communicate and for many writing is an effective and therapeutic way of expressing challenging emotions and experiences.

The writings in this book were collected through the writing competition Voices, run annually by the charity Coram Voice. Voices is a platform for the voices of children in and around the care system. It aims to promote a positive image by showcasing young people’s creativity and improving understanding of their experiences, in particular ‘new beginnings’ – what and who have given them opportunities for a fresh start. 

Forfattere: Flere ulike
Utgivelsesår: 2017
ISBN: 978 1 910039 625

 

Chosen 
Living with adoption

‘Chosen’ brings together writing and poetry by over 50 adopted adults born between 1934 and 1984. Some are established writers, others are new and emerging whilst some have never been published before. They capture a broad range of perspectives: adoption within the extended family; late-discovery adopted adults; transracial and transnational adoption; those who have searched for birth family, and those who did not search but were found by a relative. The themes of identity and belonging, roots and searching and acceptance and healing permeate these accounts.

Forfatter: Perlita Harris
Utgivelsesår: 2012
ISBN: 978-1-907585-63-0

Se eleven innenfra

Overalt hvor barn oppholder seg, trenger de å kjenne at voksne passer på, hjelper til og bryr seg. Derfor må voksne i skolen, hvor alle barn tilbringer så store deler av livet sitt, ikke bare ta ansvar for selve undervisningen, men også for omsorgen og kvaliteten på relasjonene.» Slik starterforfatterne denne boken, som henvender seg til deg som er lærerstudent eller har vært lærer en stund. Med utgangspunkt i kunnskap fra tilknytningspsykologi viser de hvordan du kan utvikle trygge relasjoner til elevene dine ved hjelp av modellen Trygghetssirkelen (Circle of Security). Modellen bidrar til å bevisstgjøre oss om hva barn trenger for å falle til ro og føle seg trygge. Da har de også gode forutsetninger for å lære. Hvordan kan du som lærer forstå elevers atferd, som utagering, uro eller sjenanse? Denne boken presenterer kunnskap som hjelper deg å forstå hva barns atferd skyldes, og til å se eleven innenfra.

ISBN: 9788205491519
Forlag: Gyldendal akademiske
Trykkpr: 2018
Utgitt: 2016
Forfattere: Ida Brandtzæg, Stig Torsteinson og Guro Øiestad

Foreldremagi
syv enkle steg for å lykkes med oppdragelsen

Hvordan får du et lykkelig barn? Hvordan skaper du selvtillit? Hvordan 
forbereder du barnet på sorgene som kommer? Hvor sint er det egentlig lov å 
bli? Hvilke feil er de vanligste foreldre gjør? Og hva er egentlig det viktigste du som forelder gjør i løpet av en barndom? 
Psykolog Hedvig Montgomery har 20 års erfaring med arbeid blant barn og familier. I denne boken deler hun sine erfaringer, beste triks og hjelper foreldre å finne en vei mot det alle ønsker: Barn og voksne som har det fint med seg selv. Og hverandre.

Forfatter: Hedvig Montgomery
ISBN: 9788293516071 
Utgivelsesår: 2018

Attachment Handbook for Foster Care and Adoption

This is a comprehensive and authoritative textbook that provides an
accessible account of attachment concepts. Attachment is at the heart of family
life and at the heart of foster care and adoption. This book traces the
pathways of secure and insecure patterns of attachment, from birth to
adulthood, exploring the impact of past experiences of abuse, neglect and
separation on children’s behaviour in foster and adoptive families. It
explains, from an attachment perspective, the dimensions of parenting that are
associated with helping children to feel more secure and fulfil their potential
in the family, with peers, at school and in the community. It also tackles the
key role that «keeping attachment in mind» can play in a range of areas of
family placement practice, including contact. This book will be an
indispensable resource for all those seeking to ensure that children in need of
family care get the very best experience possible, and that foster carers and
adoptive parents get the support they need and deserve.

Forfattere: Gillian Schofield og Mary Beek
Forlag: CoramBAAF
ISBN: 9781903699966

Å velge det varme blikket
Inspirasjon, mot og håp til dagens foreldre

Det finnes ikke vanskelige barn, bare barn som har det vanskelig. Flere foreldre forteller om usikkerhet rundt oppdragelsen av barna. Rådene er mange, men de spriker. Tålmodig og grei ser ut til å virke like dårlig som streng og autoritær. Forfatteren jakter på det som gjør viktige voksne varme og myndige samtidig, og nyere forskning omsettes til hverdagshandlinger. Boken tar utgangspunkt i forfatterens mangeårige erfaring som kursholder og veileder for foreldre. Den presenterer praktiske nøkler til låste situasjoner og relasjoner. Nøklene gir aha-opplevelser og hjelp slik at skuldrene senker seg i hverdagen. Budskapet forsterkes av ærlige fortellinger fra flere familier. Boken inspirerer til å finne egen vei til barnas framtid.

Forfatter: Liv Berit Heimstad Tønnessen
Forlag: Kommuneforlaget
ISBN 9788244622714

Attaching in Adoption

Boka handler om at barnets tilknytning til sine foreldre er et sentralt tema i enhver adopsjon og i enhver foreldre barn relasjon. Det gis en grundig innføring i hva tilknytning er, samtidig som forfatteren gir praktiske råd til foreldre.

Forfatter: Deborah D. Grey
ISBN 9781849058902

The Connected Child:
Bring Hope and Healing to Your Adoptive Family

En adopsjon av et barn vil alltid bringe med seg mange lykkelige øyeblikk i livet til en familie. Men, noen adopsioner fører likevel med seg storeutfordringer. Å legge til rette for barna og kartlegge deres behov, krever omsorg, ettertanke og tålmodighet. Denne boka er skrevet av 2 psykologer som har forsket mye på adopsjon og tilknytning. «The Connected Child» vil kunne være til hjelp i arbeidet med å bygge opp tillit og tilknytning mellom foreldrene og barnet.

Forfattere: Karyn Brand Purvis, David R. Cross og Wendy Lyons Sunshine
Forlag: McGraw-Hill Professional
ISBN: 9780071475006

Den lille tilknytningsboka

Tilknytningen barnet har til den voksne er regnet som kanskje det aller viktigste fundamentet for barnets utvikling og vekst. Barn med trygg tilknytning er selvsikre, harmoniske, sosiale og uselviske, med andre ord alt det vi alle ønsker for barna våre.

Denne boken forteller litt om hva trygg tilknytning er, og hva du må gi barnet ditt for å oppnå det. Boken vil også kunne hjelpe foreldre og barn som har hatt utfordringer i tilknytningsprosessen, og som trenger å finne sammen igjen.

Forfatter: Heine Vihovde Vestvik
Forlag: Publica
ISBN: 9788282515948

Det første såret

Det første såret er en bok som vil kunne bidra til å endre måten vi betrakter adopsjon på. I sin anvendelse av kunnskap om pre- og perinatal psykologi, tilknytning, bonding og tap, klargjør den effekten atskillelsen fra biologisk mor har på adopterte barn. I tillegg gir den de barna som i lang tid ikke har fått anerkjennelse for sin smerte, eller som har blitt misforstått, aksept for deres følelser, så vel som forklaring på deres atferd. lnnsikten Verrier gir til erfaringene av å bli forlatt og av tap, vil kunne bidra ikke bare til heling av den adopterte, adoptivfamiliene deres og de biologiske mødrene. Den vil også kunne gi forståelse og oppmuntring til enhver som en eller annen gang har opplevd å bli forlatt. Nancy Newton Verrier har mastergrad i klinisk psykologi og driver privat praksis i Lafayette, California. I tillegg til sin psykolog.praksis og sitt virke innenfor fagfeltet adopsjon, er hun en aktiv foredragsholder. Verrier skriver om følgene av traumatisering og deprivasjon, altså mangelen på følelsesmessig kontakt i tidlig barndom som følge av for tidlig atskillelse fra mor. Verrier, som selv er mor til to døtre, en adoptert og en ikke-adoptert, kjenne.-tegnes som barnas forsvarer.

Forfatter: Nancy Newton Verrier
Forlag: Kolofon
ISBN: 9788230014950

Hjerteforeldre

I boka «Hjerteforeldre» presenterer Dr. John M. Gottmans sin forskning gjennom 40 år som gjelder foreldreskap og som beskriver hva som skal til for å bygge barnets eller tenåringens selvtillit, støtte og styrke dem. Gottman deler foreldretypene inn i fire ulike oppdragerstiler som takler barns følelser ulikt. Og han kommer med råd om hva som kan hjelpe ditt barn til å bli et menneske som er rustet til å takle bedre. Disse foreldrene, som også kalles «hjerteforeldre», prøver å hjelpe barnet til å gjenkjenne, regulere og uttrykke sine egne følelser. Samtidig kan de også takle andres følelser overfor dem.

Tittel: Hjerteforeldre
Forfatter: John M. Gottman og Joan Declaire
Panta Forlag
ISBN: 978-82-7900-868-2

 

 

Toddler Adoption

Tidligere var det i stor utstrekning små babyer som ble adoptert både til USA og Skandinavia. I dag er mange av barna som kommer hit såkalte «toddlers».
En toddler er en 1–3-åring (på engelsk) og har et helt eller delvis utviklet språk når de adopteres. En toddler åring kan også ha minner fra tiden før barnehjemmet, da de var inne i en begynnende tilknytning til sin biologiske familie, men opplevde et brudd. Dette stiller særlige krav til adoptivforeldre, noe som beskrives i boken.

Forfatter: Mary Hopkins-Best
ISBN: 978-1-84905-894-1

 

 

At bygge bro
– hvordan voksne støtter børn i overgangen mellom to hjem

Håndboken «At bygge bro» presenterer ulike metoder og veiledning til hvordan profesjonelle og foreldre kan gi omsorg og skape trygghet for et barn i en overgangsfase til et nytt hjem. Boken har et tydelig barneperspektiv og består av enkle metoder og konkrete framgangsmåter. Disse kan være nyttige hjelpemidler for de som skal hjelpe barnet i å bygge bro, slik at det skapes en kontinuitet og sammenheng i barnets liv.

ISBN: 978-87-998680-0-1

Boken koster 180 danske kroner + porto (kr. 55,- til Norge) ved å sende en mail til: info@121ethiopia.org

 

 

Jeg ønsker deg et vakkert liv
Dette er en samling brev fra biologiske mødre i Sør-Korea, skrevet til de barna de adopterer bort. Felles for dem er et midlertidig opphold på Ae Ran Won i Seoul, et hjem for ugifte kvinner. Brevene beskriver følelser av tap og sorg, men også av håp og glede. De er dypt personlige, derfor også allmenne. «Jeg håper du har fått gode foreldre og at du har et godt liv. Den norske utgivelsen er oppdatert med tre nye, norske bidrag. Helge Solberg fra adopsjonsforeningen Verdens Barn forteller om adopsjons.prosessen i Norge i dag. Skuespiller Mona Grenne har skrevet brev til sin biologiske mor og Lajla Nystad har skrevet til sine sønner i takknemlighet til Koreamor:

ISBN:
9788230015872
Redigert og oversatt: Heidi Schmidt
Forlag: Kolofon

Facing up to Facebook
– en overlevelsesguide for adoptivfamilier

Sosiale medier og spesielt Facebook har allerede påvirket mange adoptivfamilier og utviklingen er stadig i endring. I økende grad bruker barn og unge sosiale medier for å spore opp og kontakte sine biologiske slektninger og vise versa. Kontakten som opprettes kan være skjult, noe som kan gjøre barna veldig sårbare og ha problemer med å takle alene.

Guideboken utforsker mange aktuelle spørsmål og utfordringer som adoptivforeldre kan møte når det gjelder sosiale medier, samt barnas inntog og tilstedeværelse på Facebook.

Boken er skrevet av Eileen Fursland og rettet mot innenlands adopsjon i England, men mange av tipsene og rådene som gis er også velegnet for foreldre som adopterer fra utlandet. Boken er på engelsk og kan kjøpes på Amazon.com.uk

«Adopsjonsboken. Veien til en familie»

Boken gir kunnskap om adopsjon og adoptivbarn. De ulike sidene ved adopsjonsprosessen følges fra man vurderer adopsjon til man har fått en sønn eller datter. Temaene som belyses er årsaker til adopsjon, ventetiden, tildelingen, hentereisen, hvordan det første møtet med barnet oppleves, og den første tiden som familie. Temaer som identitet, rasisme og forskning rundt adoptivbarn har fått egne kapitler. Boken er rettet mot personer som ønsker å forberede seg til å bli adoptivforeldre, samt til dem som møter utenlandsadopterte gjennom sitt arbeid.

Forfatter: Svein Arthur Kallevik og Merete Jansen
Høyskoleforlaget
ISBN 978-82-7634-712-6

Utviklingstraumer
Regulering som nøkkelbegrep i en ny traumepsykologi

Dette er en grunnbok som beskriver en ny forståelse av hvordan traumer i oppveksten kommer til uttrykk, og hvordan utsatte barn og unge best kan hjelpes. Utviklingstraumer blir i denne boken forstått i lys av nyere utviklingspsykologisk og nevrobiologisk kunnskap, hvor regulering og toleransevinduet er to avgjørende begreper. Del I av boken redegjør enkelt og pedagogisk for teori og forskning som har ledet frem til den nye traumeforståelsen, mens Del II demonstrerer hva forståelsen betyr i det praktiske arbeidet. Boken gir nye perspektiver på hvordan man kan jobbe regulerende, og inneholder en rekke pedagogiske ressurser og hjelpemidler man umiddelbart kan ta i bruk.

Forfattere: Dag Øystein Nordanger og Hanne Cecilie Braarud
ISBN:9788245020496

«Adoptert»

For første gang utgis en bok om utenlandsadopsjon skrevet av en som selv er adoptert. Dette er en subjektiv betraktning skrevet med humor og varme. Forfatteren, Ane Ramm, har kommet midtveis i livet. I dette perspektivet fokuserer hun vel så mye på mulighetene som på problemene. Å være adoptert er ikke nødvendigvis ensbetydende med å ha flere utfordringer enn andre, mener hun. Gjennom en rekke refleksjoner rundt sentrale og universelle spørsmål i den utenlandsadoptertes liv normaliseres synet på den adopterte.

Forfatter: Ane Ramm
Gyldendal
ISBN: 978-82-05-37488-1

«Adoption : banden som gör oss till familj»

Å ha arvet pappas «potetnese» er kanskje ikke så artig, men det viser i hvert fall et slektskap. For en adoptert ser familiebåndene annerledes ut. Hvordan påvirker dette identiteten og måten man ser på seg selv og familien?
Dette er spørsmål som stilles og besvares i denne svenskspråklige boken av Mary Juusela. Adopsjon handler om slektskap og identitet, kort sagt hva som gjør at vi oppfatter oss som en del av en familie.

Journalisten og forfatteren Mary Juusela har møtt og intervjuet 29 adoptivfamilier, til sammen drøyt 100 individer (mammaer, pappaer, søsken og adoptivbarn). Sammen forteller de – i noen tilfeller smertefullt, i andre tilfeller med glede – om hvordan de har funnet frem til sine respektive roller som foreldre og barn.

Forfatter: Mary Juusela
ISBN: 9789113026527
Språk: Svensk

«Hvor blir barnet av?»

Hvor blir barnet av? Stadig flere sliter med å bli gravide. For noen holder det å stå på hodet etter sex, sove med urter under hodeputen eller be en bønn på sengekanten. Andre er nødt til å gå mer vitenskaplig til verks. Hvor blir barnet av er den første altomfattende boken om ufrivillig barnløshet i Norge, skrevet for folk som selv sliter med å bli gravide. Vi har fulgt flere par fra de første, famlende informasjonssøkene på Internett, via veiledningssamtaler til hormonkurer, kontroller, egguthenting og assistert befruktning. Vi har snakket med barn som selv er adopterte og foreldre som har adoptert. Boken inneholder intervjuer med de fremste fagfolkene på området, som forteller om sin erfaring og deler av sin kunnskap, i et språk som vanlig folk forstår

Forfattere: Åshild Breian og Vegar Foss Andersen
Sirene Forlag AS
ISBN 8292410058

Storbarnsliv. Om å vokse opp med barn

Vi har fulgt dem tett gjennom barndommen. Holdt tommelen opp og heiet. Nesten umerkelig slipper barna taket i oss, og vender blikket mot andre. Hva skjer? De oppfører seg ikke som oss. Vi som er foreldre til store barn, ligger våkne om natten og venter på et barn som er på fest, eller lytter til et barn som ikke logger av og legger seg.

Guro Hoftun Gjestad lanserte ordet «storbarnsforeldre» i aviskommentaren «Kjære storbarnsforeldre», som ble den mest delte kommentaren i 2014.
Storbarnsliv gir et mangefasettert bilde av hvordan det er å være foreldre når barna skal finne sin egen vei. Boken rommer fortvilelse, humor, smerte og kjærlighet.
«Hoftun Gjestad skriver lett, medrivende og gjenkjennelig- og også ofte rørende- om skjæringspunktet mellom maktesløshet og uslitelig kjærlighet til de store barna, de som vokser ut av armene våre og inn i et selvstendig liv. For det går ikke helt smertefritt for seg. Og for foreldrene er det ofte alt man ikke kan gjøre for barna sine, som gjør vondt. Da hjelper det faktisk å lese at man ikke er alene.» (Torborg Igland, Fædrelandsvennen november 2015)

Forfatter: Guro Hofrun Gejstad
ISBN: 9788249515486, Forlaget Oktober

Hva kan jeg fortelle deg om adopsjon?

I denne boken møter du Charlotte, en jente som er adoptert. Charlotte inviterer leserne til å lære mer om adopsjon ved å bruke sine egne erfaringer. Hun introduserer oss også for noen venner som er adoptert fra andre land. Charlotte og vennene hennes vil hjelpe barn til å forstå hva det betyr å være adoptert, hvilke utfordringer barna møter, og hvilke erfaringer det er verdt å lytte til.

Denne boken er full av informasjon og gode råd som kan være til hjelp for venner, familie og fagpersoner som arbeider med adopterte barn.

Forfatter: Anne Braff Brodzinsky
Oversatt: Bjørn Faye-Schjøll
Illustratør: Rosy Salaman
Forlag: Kommuneforlaget
ISBN: 9788244621939

Adoptert identitet

En som selv har adopsjonsbakgrunn skriver kritisk og personlig om hvordan vi forstår den adoptertes identitet idag.
Ved hjelp av Nietzsche og amerikanske tegneserier skisserer Follevåg et alternativt bilde av identitet! Han kommer med en på alle måter sterk kritikk av myten om at en kan finne sin identitet gjennom å søke sine biologiske foreldre. Identitet er noe vi hele tiden må konstruere. På denne måten viser adopterte noe grunnleggende ved identitet i det hele tatt.

Forfatter: Geir Follevåg
Forlag: Spartacus
ISBN 9788243002791

The Handbook of International Adoption Medicine

The Handbook of International Adoption Medicine presents an overview of the medical and developmental issues that affect internationally adopted children, offering guidelines for families and physicians before, during, and after adoption. Laurie Miller has comprehensively researched these topics and also draws from over fifteen years of experience in international adoption and orphanages throughout the world. This book shows how to advise families prior to an international adoption, how to perform an effective initial screening assessment of the newly arrived child, how to manage common behaviour problems, and how to recognize and manage developmental and other more long-term problems as they emerge. Sections cover such subjects as the risks of prenatal exposures, problems in growth and development, infectious diseases, and other medical conditions such as inherited disorders, uncertain age, and precocious puberty. This information has never been available in one place, making the book an invaluable resource for families and professionals in the field of international adoption.

Forfatter: Laurie C. Miller
ISBN: 9780195145304

Kan lastes ned her.